Beleggingshypotheek


Steeds meer hypotheken steken de kop op. Banken en hypotheekverstrekkers spelen daarmee in op de steeds groter wordende vraag naar passende hypotheken. Veel mensen willen een huis kopen en hebben dus een hypotheek nodig. Daarmee kunnen ze in één keer voorzien in de volledige kosten die de woning met zich meebrengt. Hypotheken sluiten steeds meer aan bij de woon- en leefbehoeften van cliënten. Het idee achter de hypotheken blijft wel gelijk. Je leent namelijk een bedrag dat je af zult lossen. Ook betaal je rente. Een van de veel gebruikte vormen van hypotheken is de beleggingshypotheek. Hierbij ga je een hypotheek aan die je af zult lossen met een vermogen dat voortkomt uit een belegging.

Beleggingsfonds
De beleggingshypotheek wordt gekoppeld aan een beleggingsrekening. Je maandelijkse lasten bestaan in dat geval aan rente en inleg in een beleggingsfonds. Vaak is dat een beleggingsfonds bij de bank of verstrekker van de hypotheek. Het is de bedoeling dat je inleg je meer geld op gaat leveren. In ieder geval genoeg om aan het eind van de looptijd de hypotheek af te kunnen lossen.

Beleggingsprofiel
Voorafgaand aan deze hypotheek wordt een beleggingsprofiel gemaakt. Je zult op gesprek komen bij de bank of hypotheekverstrekker en zij zullen je aan de hand van enkele vragen een advies geven. Dit advies is het profiel dat bij jouw manier van leven past. Wanneer je een beleggingsfonds kiest dat binnen het profiel past, heb je grote kans dat je aan het eind van de looptijd voldoende geld hebt om af te lossen, al is dat niet vanzelfsprekend.

Maandelijkse kosten
Bij veel hypotheekvarianten wordt ook een verzekering afgesloten. De verzekering dient er voor om aan het gewenste bedrag te komen om af te kunnen lossen. Bij de beleggingshypotheek is daar echter geen sprake van. Omdat er geen verzekering is, hoeft er ook geen premie betaald te worden. De maandelijkse kosten bestaan uit de rente van de hypotheek en de inleg voor een beleggingsfonds.

Strenge eisen
Aan de beleggingshypotheek worden vaak wel strenge eisen gesteld, zoals een minimum of maximum in te leggen vermogen. Dit is om te voorkomen dat er aan het eind van de looptijd te weinig geld zal zijn. Een andere eis die veel verstrekkers van deze hypotheek stellen is dat de belegging wordt gedaan in een door de verstrekker geselecteerd beleggingsfonds.

Voordelen van de beleggingshypotheek
Het grote voordeel van de beleggingshypotheek is haar flexibiliteit. Dat maakt deze vorm bijzonder geschikt voor mensen die de hypotheek over willen sluiten of van plan zijn te verhuizen. Vanwege het ontbreken van een verzekering is er ook geen maandelijkse premiebetaling.

Nadelen van de beleggingshypotheek
Juist door het ontbreken van die verzekering, houden banken en hypotheekverstrekkers de beleggingsfondsen nauwlettend in de gaten en is er een keuze uit door hen goedgekeurde portefeuilles. Een ander nadeel kan zijn dat je door beleggen nooit de zekerheid zult hebben die je bij veel andere hypotheken wel hebt. Het is dus maar afwachten of de beleggingshypotheek genoeg oplevert aan het eind van de looptijd.

Conclusie
Vooral de lagere maandlasten door het ontbreken van een verzekering en de flexibiliteit van de beleggingshypotheek halen veel mensen over deze vorm uit te kiezen. Echter is het van uiterst belang dat je gewaarschuwd bent voor het financiële risico dat je kunt lopen bij deze hypotheek. Wanneer een belegging fout afloopt, kun je zomaar veel geld verliezen. Geld dat bestemd was voor de bekostiging van je huis.
Een goede raad kan daarom uitkomst bieden, zeker als je nog niet zeker weet of je deze hypotheekvorm af wilt sluiten. Ga bijvoorbeeld eens op gesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je vertellen welke vormen van hypotheken voor jou het beste geschikt zijn.