Spaarhypotheek


Op internet is veel informatie over hypotheekvormen te vinden. Banken en kredietverstrekkers bieden hun hypotheken aan via de digitale weg, maar ook tal van andere (vaak kleinere) bedrijven, hebben zich op hypotheken gestort. Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar een hypotheek afsluit, is het raadzaam om van tevoren op zoek te gaan naar onafhankelijke en eerlijke informatie. Zo voorkom je dat je te snel een verkeerde hypotheek afsluit, met alle gevolgen van dien.
De spaarhypotheek is een van de populairste hypotheken. Dat komt vooral omdat de spaarhypotheek zekerheid biedt. Je sluit namelijk de hypotheek af aan de hand van een levensverzekering. Zodoende spaar je in de looptijd het benodigde bedrag om af te kunnen lossen.

Hypothecaire lening en spaarverzekering
De spaarhypotheek is een combinatie van de hypothecaire lening en de spaarverzekering. Door de spaarverzekering ben je aan het eind van de looptijd verzekerd van voldoende geld voor de aflossing van de hypotheek. Banken hebben vaak wel de voorwaarde dat zij het recht van hypotheek op de woning krijgen. Daarmee krijgt de bank ook het pandrecht voor de bijbehorende rekening. Deze afspraken worden vrijwel altijd vastgelegd in de akte van de hypotheek.
Je betaalt aan twee kanalen, met de spaarverzekering. Namelijk de rente over de hypotheeksom en de premie voor de levensverzekering. Aan die laatste betaal je zowel een spaardeel als een risicodeel. Het risicodeel verzekert ervan dat je een uitkering krijgt op het moment van overlijden.

Spaarhypotheek aflossen
In feite beschikt de spaarhypotheek over twee rekeningen. Op de eerste rekening staat het geleende bedrag voor de hypotheek. Dit wordt ook wel de hypotheeksom genoemd. De tweede rekening, een spaarrekening, is aan het begin leeg, maar wordt maandelijks gevuld met premie. Deze premie is bedoeld om de hoofdsom op de eerste rekening aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. Dat betekent dus dat je gedurende de looptijd, die meestal dertig jaar omvat, bezig bent om het bedrag op de eerste rekening bijeen te sprokkelen op de tweede rekening. Aan het eind zijn de bedragen op beide rekeningen dus gelijk en kun je in één klap aflossen.
Dit betekent dus ook dat je tijdens de looptijd niets aflost en je over de volledige hypotheeksom rente blijft betalen.

Voordelen en nadelen van de spaarhypotheek
De spaarhypotheek is een populaire hypotheekvariant en dat is niet voor niks. Naast de genoemde voordelen hierboven, kun je de kosten van de rente en premie fiscaal aftrekken. Dat betekent dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst.
Helaas zit er ook een nadeel aan de spaarhypotheek. Naast dat je op de hoogte moet zijn van allerlei fiscale spelregels, kan het voorkomen dat de rente ineens daalt. Als je daar niet op voorbereid bent, betaal je dus minder rente, maar vliegt de premie van de levensverzekering wel omhoog. Het is immers je doel om de hypotheeksom aan het eind van de looptijd te behalen.

De spaarhypotheek samengevat
Kort samengevat kunnen we zeggen dat de spaarhypotheek een mooie hypotheekvorm is, waarbij de krachten van de hypothecaire lening en de spaarverzekering gebundeld zijn. Aan de hand van premie bouw je, meestal in dertig jaar tijd, het benodigde bedrag nodig om de hypotheeksom af te betalen. Al die tijd betaal je rente over de openstaande hypotheeksom. Deze hypotheeksom zal niet veranderen, omdat er niets wordt afgelost. De rente blijft dus hoog, maar is wel fiscaal aftrekbaar. Omdat je een levensverzekering afsluit, ben je ervan verzekerd dat in geval van overlijden, de uitkering in gang wordt gezet. Een extra zekerheid, dus.