Lijfrentehypotheek


Op internet zijn tal van hypotheken te vinden. Diverse sites geven een globaal overzicht van diverse hypotheken, die allen hun eigen voor- en nadelen hebben. Zeker voor mensen die van plan zijn een eigen huis te kopen, is het raadzaam van tevoren op zoek te gaan naar relevante en eerlijke informatie. Een hypotheek is in feite een lening, die je bij de bank afsluit om een grote aanschaf – in de meeste gevallen een woning – te kunnen doen. Je lost maandelijks een deel van deze lening af en betaalt rente. Aan het eind van de looptijd heb je de lening afbetaald en ben je de eigenaar van een huis. De lijfrente is aan van de vele hypotheken waar je uit kunt kiezen

Lijfrente
Het idee achter de lijfrentehypotheek is dat je het geleende deel aflost met de uitkering van je opgebouwde lijfrente. Via een contract wordt bepaald welk bedrag omgezet zal worden in een lijfrente. Iedere maand betaal je dus rente over de hypotheek en premie voor de opbouw van de lijfrente. De lijfrente komt vrij op het moment dat je met pensioen gaat. Op dat moment zal de lijfrente zich aan je gaan uitkering, middels periodieke betalingen. Dat betekent dat, bij het starten van de uitkering van de lijfrente, de hypotheek nog wel gewoon blijft bestaan. Je betaalt de hypotheek dus niet in één keer af, maar gespreid over een langere tijd.

Maandelijkse aflossing en fiscaal voordeel
Wanneer de hypotheek is afgesloten, zul je ook moeten gaan betalen. Zoals gezegd vindt de betaling plaats naar twee partijen. Aan de ene kant betaal je rente over het afgesloten (en dus geleende) bedrag, aan de andere kant wordt er ook premie betaald voor de lijfrente. Ondanks dat je tweemaal kosten hebt, biedt de lijfrentehypotheek het grote voordeel dat je zowel de rente op de hoofdsom als de premie voor de lijfrenteverzekering fiscaal af mag trekken. Hiervoor geldt wel een belangrijke voorwaarde: je moet kunnen aantonen dat je te kampen hebt met een pensioentekort. Tevens zul je inkomstenbelasting moeten betalen over de uitkering van de afgesloten lijfrente, wanneer deze zich uit begint te keren.

Voordelen
Als grootste voordeel van de lijfrentehypotheek, mag het fiscale voordeel gezien worden. Je mag sowieso de rente over de hypotheek aftrekken van de belasting. Tevens kun je de premie van lijfrente van de belasting aftrekken, mits je aan kan tonen dat je een pensioentekort hebt. Deze voordelen kunnen per jaar heel wat geld schelen.

Nadelen
Helaas heeft de lijfrentehypotheek ook nadelen. Het fiscale voordeel is natuurlijk erg positief, maar vergeet niet dat er aan elk voordeel ook een nadeel kleeft. Rijkere mensen betalen immers ook meer belasting dan een modaal iemand. Dat heeft te maken met de inkomstenbelasting. Zodra de lijfrente zich uit gaat keren, heb je inkomsten. De belastingdienst weet hiervan en verlangt dus ook dat je inkomstenbelasting gaat betalen. Afhankelijk van je overige inkomsten en financiële situatie kun je ongeveer de helft van de premie kwijt zijn aan de belastingdienst.

Onafhankelijk advies
Nu je de kenmerken en de voor- en nadelen van de lijfrentehypotheek kent, kun je besluiten deze hypotheek al dan niet af te sluiten. Je bent op de hoogte van de fiscale voordelen en nadelen, maar mocht je hier nog meer informatie over willen weten, kun je het beste op zoek gaan naar een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze kan je meer vertellen over de inhoud van de hypotheek, over de aflossing en over het opbouwen van lijfrente. De adviseur zal kijken wat op jou van toepassing is en je adviseren deze hypotheek af te sluiten, of toch naar een andere te zoeken.